петак, 11. март 2016.

Hemija inspiracije i (u)jedinjenja



Svako ima svoju inspiraciju. Svako ima i svoju osobu koja ga inspiriše. Ono što se čini najlepšim je ipak dopustiti onima koji nas okružuju i situacijama u kojima se nađemo da nas inspirišu, dopustiti sebi da se sjedinimo sa onim što nam se dešava, čak i kada mislimo da je život promašio metu.
Ako posmatramo sebe kao deo sistema koji je u stalnoj interakciji sa drugim delovima, s lakoćom ćemo uočiti određene obrasce ponašanja. S nekima ćemo se slagati, kad god da se sretnemo, sa nekima ćemo se osećati još kompletnijim, sa drugima ćemo kontakte (bezuspešno) izbegavati, dok će nas život spajati sa njima, a sa nekima nikada nećemo moći da ostvarimo kvalitetan odnos, bez obzira na trud. 

Kada bismo želeli da podelimo sistem u neke prepoznatljive delove ili, da se na trenutak prisetimo kako je Mendeljejev podelio hemijske elemente na periode i grupe, uvidećemo da postoji grupa osoba oko kojih se intenzivno trudimo, koja okupira našu pažnju, emocije, angažovanje, a da pritom malo ili čak ništa – ne postižemo da bismo odnos popravili. Ostajemo u sferi njihove nezainteresovanosti ili čak u zoni neprijatnosti. A mi se i dalje trudimo. Istražujemo njihove osobine, potrebe i želje i pokušavamo na razne načine da im ugodimo. Tražimo u njima plemenitost i dobijamo metalni odsjaj odbijanja. Postoji i druga grupa, koja nas prihvata, na možda pomalo hladan način, ali nas prihvata u meri u kojoj životne okolnosti to nalažu kao neophodnost. Da, možda su ravnodušni, ali su tu. Naš odnos sa njima nekada podseća na dužnost, obaveze, moranje, pa čak i interes, a svakako svrhovitost nekog trenutka. I postoje oni sa kojima nam uvek ide, koji nas vole i koje mi volimo, bez da se iole potrudimo. A najčešće se, upravo oko tih osoba, nimalo ne trudimo. Zašto bismo, pa oni nas vole! Takve kakvi jesmo! Lako se ujedinjujemo sa njima, kad god da se sretnemo. I, ponekad pomislimo da bi nam život bio sasvim divan, kada bi svi bili kao oni, a da pri tome zaboravimo da sa njima razmenimo tu jednostavnu činjenicu, da se volimo i prihvatamo i razumemo… I nastavljamo da se trudimo oko onih koji nas zapravo nikada i neće prihvatati, jer nedostaje neka bazična kompatibilnost, tako očigledna, a nama i dalje nejasna. Ne prestajemo da pokušavamo da one iz zone ravnodušne prisutnosti inspirišemo da u interakciji sa nama pronađu radost, dublji smisao, razlog ujedinjenja. I dalje zapostavljamo upravo one sa kojima idealan spoj imamo, bez obzira o kojoj se zoni života radi – ljubavi i partnerstvu, prijateljstvu ili poslu. Oni su svakako tu! Elektricitet postoji i teži da ostvari plemenitost.

Sa nekima se ujedinjujemo da bi ostali isti i svoji. Sa nekima da bismo se promenili ili kod njih izazvali promenu, iako o tome svest nema znanje. Sa nekima se jedinimo da bismo proširili sistem ili delovanje. Grupišemo se. Periodično, konstantno ili kada okolnosti to dozvole ili izazovu. I, da ne zaboravimo, postoje i onih nekoliko elemenata koji nemaju svojstvo ujedinjenja. Odbijaće sve veze. Stvaraće neprijatan eliktricitet, pa i eksploziju čim im se približimo. Ostaju svoji, daleko od svih drugih elemenata i u tome nalaze smisao i svrhu. Da li smo među njima?!

Dragan Deh

Нема коментара:

Постави коментар