петак, 6. мај 2016.

RADIONICA PORODIČNA KOMUNIKACIJA



PORODIČNA KOMUNIKACIJA
(ili -kako da svi budu zadovoljni, bez obzira ko je u pravu)
nedelja, 29. maj 2016. 11-15h
Radionicu vodi Dragana Deh, psiholog, porodični psihoterapeut, life coach

Mi se volimo, ali nikad ne uspevamo da se dogovorimo! Svako vuče na svoju stranu i na kraju se posvađamo.
Neću ja da popustim kad neće on/ona….
Niko se ne pita kako se ja osećam…
Mogao bi neko i mene da razume!
Uostalom, ja sam uvek u pravu… tako se ispostavi!
Jeste li nekad izgovorili ili makar pomislili nešto slično? Ako jeste, ova radionica je upravo za Vas!
Ljubav - razumevanje – prihvatanje -
Svi znamo da je porodica osnovna ćelija društva, u kojoj se rađamo, rastemo, sazrevamo, odlazimo i vraćamo joj se... živimo u njoj, za nju, zbog nje. Ljubav i razumevanje se podrazumeva. Ili bismo želeli da se podrazumeva. Ipak, mnogo češće nego što je to sa emotivnom podrškom, razumevanje izostaje. Ponekad izostaje i potreba da komuniciramo na način koji garantuje razumevanje i međusobno uvažavanje.
Dešava se da i onda, kada imamo i ljubav i razumevanje, nedostaje prihvatanje. U redu, volimo se, razumemo različite potrebe, ali je veoma teško da ih prihvatimo, pa se malo trudimo, malo se inatimo, možda i sabotiramo, ponekad ignorišemo, a neretko i ispravljamo i to na način koji nikome ne donese rešenje. Desi se i da branimo i zabranjujemo, ljutimo se, tugujemo, brinemo i plašimo se. Sve to osećamo, a da o tome – ponekad, ni reč ne progovaramo. Možda kažemo da sve to osećamo iz nekog sasvim drugog razloga, ljuteći se istovremeno sami na sebe, što ne umemo da se izborimo za svoje ciljeve ili se jednostavno prilagodimo ciljevima onih do kojih nam je stalo.
Nije retkost da se volimo i prihvatamo, a da se ne razumemo. Pre ili kasnije, potreba za razumevanjem, nadjačaće sve druge. Prateći trag dobro poznatih obrazaca ponašanja koja smo naučili u detinjstvu, nasledili, oprobavali, verovali u njih, ne uspevamo da uvidimo raskrsnice koje govore o postojanju nekih drugačijih mogućnosti. Govore i o pravu prvenstva i o prilagođavanju. I o promenama, mogućnostima izbora i/ili zastojima.
I zato ćemo razgovarati o porodici, o odnosima koji su narušeni ili koje treba osnažiti. Rašćemo ponovo uz one s kojima smo odrasli i doprineti rastu i razvoju onih koji su na nas oslonjeni. 

Cena radionice je 2000 din. Informacije i rezervacije dragana.deh@gmail.com 065/2355532

Нема коментара:

Постави коментар